Letöltések
 Megjelenítés módja:
 
Előző 1 35 1 2 ... 250 500 750 1000 1250 1500 1633  Utolsó


Gundel libamájpástétom

Hozzávalók

50 dkg hízott libamáj
só, frissen ?rölt fehér bors
4 ev?kanál 5 puttonyos tokaji aszú
a tokaji zseléhez:
1/3 csésze húsleves (levesporból vagy kockából is készíthet?)
2 kiskanál zselatinpor
1/4 csésze 5 puttonyos tokaji aszú
a chutneyhoz:
10 dkg aszalt sárgabarack
0,5 dl tokaji aszú
5 dkg póréhagyma
késhegynyi gyömbérpor

      A libamájat a domború felével lefelé egy lapos porcelántálra fektetjük. A vastag részénél szétfeszítjük, megkeresve a véres, vastag eret. Megfogjuk a végét és óvatosan kezdjük kihúzni. Közben a májat egyre szélesebbre hajtjuk, így a vékonyabb ereket is el tudjuk távolítani. Végül a májat egy-másfél centi vastagon szétterítjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a tokaji aszúval. Végül eredeti formájára összehajtjuk és megnyomkodjuk. Kiterített m?anyag fóliára fektetjük, a locsolás során a tálra csurgott tokaji aszút rácsöpögtetjük és szorosan becsomagoljuk. Ezután 10-12 órára h?t?szekrénybe tesz-szük. A pihentetés alatt a só, bors és a tokaji aszú jól beleivódik a libamájba. Ezután félliteres csatos, patent üvegbe, amelynek egyenes, nem visszahajló szája van, vagy porcelán pástétomos edénybe szorosan, tömören belepréseljük. Az edényt befedjük, mély tepsibe állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy az 1/3 részéig érjen. Süt?be tesszük és nagyon kis lánggal (75 °C-on) 2 órán át pároljuk. A süt?b?l kivesszük, és amikor kih?lt, h?t?szekrénybe állítjuk. A tokaji zseléhez a zselatinport egy kávéscsészében 2 ev?kanál meleg vízzel elkeverjük. A levest a tokaji aszúval egy félliteres nyeles lábasban felforraljuk, majd a vízben oldott zselatint beleöntjük, elkeverjük és ismét felforraljuk. Leh?tjük, csészébe öntjük és pár órára a h?t?szekrénybe tesszük dermedni. Tálaláskor a libamájat a formából kivesszük, vágódeszkán meleg vízbe mártott éles, vékony pengéj? késsel felszeleteljük és tálra vagy tányérokra adagoljuk. A tokaji zselét apró kockákra vágjuk és a libamáj mellé szórjuk. A chutneyhoz a sárgabarackot kockákra vágjuk, és a tokaji aszúban fél órán át kis lángon f?zzük. Közben a vékonyan felszeletelt póréhagymát és a reszelt gyömbért is beleszórjuk. Leheletnyit megsózzuk és a végén beforraljuk. A lekvár s?r?ség? édes f?szeres chutney hidegen kiváló kísér?je a libamájpástétomnak.



Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség
MagyarEnglish
Webmester  | Felhasználási feltételek  | Oldaltérkép  | CPS Portal Engine  | Impresszum  | Személyes adatok védelme

©2019 4WAY