Letöltések
 Megjelenítés módja:
 
Előző 1 1420 1 2 ... 1500 1633  Utolsó


Négy saláta egy öntet

Négy saláta egy öntetHozzávalók

(valamennyi salátához)
12 fürjtojás, só
a vinaigrette-mártáshoz:
1 kisebb vöröshagyma
1 csemegeuborka
fél-fél csokor petrezselyem
és metél?hagyma
néhány tárkonylevél
1 ev?kanál kapribogyó
1 kiskanál porcukor
(méz is lehet)
1 mokkáskanál só
1 ev?kanál tárkonyecet
4 ev?kanál olívaolaj
késhegynyi ?rölt bors

Florentin módra
30 dkg friss, leveles paraj
4 szelet kenyér
Nizzai módra
20 dkg fagyasztott
zöldbab, só
4 közepes, héjában f?tt
burgonya
2-3 kisebb paradicsom
2-3 ev?kanál olajbogyó
Ínyenc módra
16 szál zöldspárga
(fagyasztott vagy konzerv
is lehet), só, cukor
1 fej radicchio saláta
20 dkg érett lágysajt
(például szekszárdi
csemege, camembert)
Kertész módra
1 kis fej radicchio saláta
20-20 dkg friss leveles
paraj és csiperkegomba
1 kis doboz konzerv
articsóka
egy maréknyi olajbogyó
20 dkg ementáli sajt
néhány kínaikel-levél

      El?ször az öntetet készítjük el. Ehhez a hagymát megtisztítjuk, és az uborkával együtt nagyon apró kockákra vágjuk. A petrezselymet, a metél?hagymát és a tárkonylevelet finomra aprítjuk, a kapribogyóból a nagyobbakat félbevágjuk. A cukrot és a sót az ecetben kiskanállal kevergetve föloldjuk. Apránként belecsorgatjuk az olajat, megborsozzuk, az el?készített hozzávalókat beleforgatjuk. Felhasználásig beh?tjük. A fürjtojásokat megmossuk, kis lábasba rakjuk, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi b?ven ellepi. Kb. 1 csapott kiskanál sót beleszórunk, fölforraljuk, majd kis lángon 5-6 percig f?zzük. Ha fakanállal óvatosan keverjük amíg fel nem forr, akkor a sárgája a tojás középre helyezkedik, szebben lehet majd szeletelni. Ezután hideg vizet folyatunk rá, míg ki nem h?l, majd meghámozzuk. Ha nem használjuk fel azonnal, akkor héjastól vagy hámozva, de mindenképpen hideg vízzel leöntve, h?t?szekrényben tároljuk. A florentin változathoz a parajt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a levelek szárát lecsipkedjük. Tálba rakjuk, a félbevágott tojásokkal és az öntettel könnyedén összeforgatjuk. A kenyérszeleteket - miután héjukat levágtuk - kis kockákra vágjuk, tepsiben süt?ben, vagy egy kevés olvasztott vajon serpeny?ben megpirítjuk. Még melegen a salátára szórjuk és azonnal tálaljuk, nehogy elázzon. Ezt a salátát lecsöpögtetett, konzerv articsóka-szívvel (esetleg frissel) és csíkokra vágott gouda sajttal is gazdagíthatjuk. A nizzaihoz a zöldbabot enyhén sós vízben roppanósra f?zzük, lesz?rjük, jeges vízbe átszedjük, ha kih?lt, lecsöpögtetjük, majd 2-3 centisre daraboljuk. A burgonyát meghámozzuk és nem túl vékony karikákra, a paradicsomot csinos kis cikkekre vágjuk. Mindezeket az olajbogyóval és a félbevágott fürjtojásokkal együtt egy tálban az öntettel összekeverjük. Szokás még csíkokra vágott ementáli sajttal is kiegészíteni. Az ínyenc módra készül? salátához a konzervspárgát elég csak lecsepegtetni. A fagyasztottat tisztítás nélkül, enyhén sós-cukros, forrásban lév?vízben roppanósra f?zzük. Jeges vízbe átszedjük, ha kih?lt, lecsöpögtetjük, majd a vinaigrette-öntettel meglocsolva néhány órán át h?t?-szekrényben érleljük. A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, megszárogatjuk, majd négy tányéron elosztjuk. Csinosan elrendezzük rajta a spárgát és a félbevágott fürjtojásokat, a maradék öntettel meglocsoljuk, végül a tetejére vékonyan fölszeletelt sajtot rakunk. Kertész módra úgy készül a saláta, hogy a radicchiót leveleire bontjuk - akárcsak a száráról lecsipkedett parajt -, megmossuk, lecsöpögtetjük. A gombát megtisztítjuk, vékonyra fölszeleteljük, és azonnal a vinaigrette-öntetbe forgatjuk, nehogy megbarnuljon. Az articsókát lesz?rjük, ha kell, földaraboljuk, majd egy tálban a salátalevelek-kel, a parajjal, a gombás öntettel, az olajbogyóval, a félbevágott fürjtojással és a csíkokra vágott sajttal össze-forgatjuk. Kínaikel-levelekkel díszített tányérokra halmozva adjuk asztalra.


Elkészítési id?: 30 perc.
Egy adag: 420 kcal / 1765 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Budai sauvignon blanc `01).
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség
MagyarEnglish
Webmester  | Felhasználási feltételek  | Oldaltérkép  | CPS Portal Engine  | Impresszum  | Személyes adatok védelme

©2019 4WAY