Képregények
 Megjelenítés módja:
 
Előző 1 734 1 2 ... 750 1000 1250 1500 1633  Utolsó


Vasi vaddisznópörkölt pirított dödölével

Vasi vaddisznópörkölt pirított dödölévelHozzávalók

80 dkg kicsontozott, pörköltnek
való vaddisznóhús (legjobb
a lapocka, a csülök, a lábszár,
a hasaalja)
2 közepes vöröshagyma
8 dkg sertészsír (de 6 ev?kanál
olajjal is készíthetjük)
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál só
1 mokkáskanál majoránna
2 dl vörösbor
4 szem borókabogyó
2 zöldpaprika, 1 er?s paprika
1 ev?kanál paradicsompüré
8 dkg füstölt szalonna
1 kiskanál csemege pirospaprika
a pirított dödölléhez:
1,2 kg burgonya
1 kiskanál só
20 dkg finomliszt
2 vöröshagyma, 8 dkg sertészsír
(vagy 8 ev?kanál olaj)

      A húst megmossuk, majd forrásban lév? vízbe rakjuk. Fél perc elteltével lesz?rjük, lecsöpögtetve h?lni hagyjuk, azután kb. 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, s a hússal együtt a forró olajon megpirítjuk. A zúzott fokhagymával, sóval, majoránnával ízesítjük, azután a fele bort és annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi. Amint forr, kis lángra állítjuk, és lefödve kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. Közben a borókabogyót 1 deci vízben pár percig f?zzük, a pörköltre sz?rjük, aminek elföv? levét folyamatosan vízzel pótoljuk. Amikor kész, a karikákra szelt paprikákat beledobjuk, a paradicsompürével ízesítjük, és még néhány percig tovább f?zzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt sz?r?lapáttal kiemeljük bel?le. Visszamaradó zsírját a pirospaprikával színezzük, és azonnal fél deci vízzel fölöntjük, nehogy megégjen. A pörkölthöz keverjük a maradék borral együtt, még 2 percig f?zzük, és ha kell, utánasózzuk. Amíg a hús puhul, elkészítjük a dödöllét. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, majd puhára f?zzük. A lisztet egy serpeny?ben közepes lángon szorgalmasan keverve 8-10 perc alatt zsemleszín?re pirítjuk. A burgonyát f?z?levében fakanállal jól összetörjük, azután a lisztet is beleszórjuk. Er?teljesen keverve (ezt nem lehet elmismásolni) a t?zön 2-3 percig f?zzük. Ezután lehúzzuk, és a keverést még 5 percig folytatjuk. Ha kész, félretesszük. Pihenésképpen lereszeljük a vöröshagymát (lehet apróra is vágni), és a forró olajon szalmasárgára pirítjuk. Következik a tálalás: a maradék olajba mártott ev?kanállal a dödöllét tányérra szaggatjuk, a pirított hagymával megkenegetjük a szalonnapörccel meghintjük. A pörköltet melléhalmozzuk.


Elkészítési id?: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 4469 kcal / 1069 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor Villányi cabernet sauvignon barrique `97.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség
MagyarEnglish
Webmester  | Felhasználási feltételek  | Oldaltérkép  | CPS Portal Engine  | Impresszum  | Személyes adatok védelme

©2019 4WAY