Fényképek
 Megjelenítés módja:
 
Előző 1 361 1 2 ... 500 750 1000 1250 1500 1633  Utolsó


Káposztás csülök

Káposztás csülökHozzávalók

1 húsos hátsó csülök (kb. 1,8 kg)
só, 1 kiskanál egész fekete bors
2 babérlevél, 1 fej fokhagyma
2 közepes vöröshagyma
80 dkg savanyú káposzta
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 kiskanál szárított majoránna
6-7 szem borókabogyó
1 kiskanál paradicsompüré
1 ev?kanál finomliszt

      A csülköt megmossuk, az esetleg rajta- maradt sz?rszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fuszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára f?zzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a borókabogyóval f?szerezzük. A csülök f?z?levébôl 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve idôközben elfône, egy kevés f?z?lével mindig pótoljuk. Ha már puha, fed? nélkül kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levéb?l kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró süt?ben (180 °C, légkeveréses süt?ben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök f?z?levébôl kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig fôzzük, ezalatt kissé besurusödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utánasózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk ? úgy a legegyszer?bb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk bel?le ?, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyúkáposztával körítve kínáljuk. Rösztikét (készen, fagyasztva kapható) is adhatunk hozzá.


Elkészítési id?: 3,5 óra (1 óra munka).
Egy adag: 791 kcal / 3307 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor Egri Kékfrankos`98.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség
MagyarEnglish
Webmester  | Felhasználási feltételek  | Oldaltérkép  | CPS Portal Engine  | Impresszum  | Személyes adatok védelme

©2019 4WAY