Dalszövegek
 Megjelenítés módja:
 
Előző 1 223 1 2 ... 250 500 750 1000 1250 1500 1633  Utolsó


Fejedelmi pulykatál

Fejedelmi pulykatálHozzávalók (8 személyre)

a pulykagalantinhoz:
90 dkg pulykamellfilé
1 csapott ev?kanál só
1 ev?kanál zselatinpor
1 fej saláta
1 tojás, 2 dl tejszín
1 ev?kanál búzadara
1-1 késhegynyi ?rölt szegf?bors és ?rölt gyömbér
5 dkg marinált paprika
10 dkg ?szibarackbef?tt
1 pár virsli, 1 húsleveskocka
zöldséges pulykakocsonyához:
2 közepes sárgarépa
25 dkg pulykamellfilé
5 dl sz?rt húsleves
(leveskockából is jó)
20 dkg brokkoli
(fagyasztott is lehet)
5 dkg zselatinpor
1 f?tt tojás fehérje
negyed csokor petrezselyem
a díszítéshez:
8 karika konzervananász
néhány szem fagyasztott
ribiszke, 1 narancs
néhány mentalevél
1-1 sárga és zöld cukkini
5 dkg vaj
4 közepes paradicsom
1 hegyes zöldpaprika
1. A pulykamellb?l két, egyenként 20 dekás szeletet levágunk. Két zsírpapír közé téve vékony, téglalap alakú szeletté verjük. A fele sóval meg a zselatinporral megszórjuk. A salátát leveleire bontva megmossuk, és a hússzeletekre fektetjük úgy, hogy kett?nél több ne kerüljön egymásra (a felesleg jó lesz salátának). A maradék 50 deka húst ledaráljuk, a tojással meg a tejszínnel jól összedolgozzuk. A búzadarát hozzáadjuk, megsózzuk, a szegf?borssal és a gyömbérrel f?szerezzük. A marinált paprikát meg az ?szibarackbef?ttet lecsöpögtetjük, az el?bbit apróra, az utóbbit kis kockákra vágjuk, és az el?z?ekhez adjuk. 2. A masszát egyenletesen a hússzeletekre kenjük, a leb?rözött virslit a közepükbe nyomkodjuk. Henger alakúra összehajtjuk úgy, hogy a hús két oldala középen találkozzon, majd megnedvesített alufóliába csomagoljuk szorosan. Lábasba rakjuk, annyi meleg vizet öntünk alá, amennyi ellepi, és a leveskockát belemorzsoljuk. Gyöngyöz? forralással 25-30 percig f?zzük. Ezután a galantinokat ? a szakácsok így nevezik ? a lábasból kiemeljük, tálcára rakjuk, majd kissé lepréseljük. Legegyszer?bb a húsvágódeszkát rátenni, és egy dobozos üdít?t ráfektetni. Ha kih?lt, a h?t?szekrénybe rakjuk. 3. A zöldséges pulykakocsonyához a répát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, majd a hússal együtt 10 percig a levesben f?zzük. A brokkolit kisebb rózsáira bontjuk, és az el?z?ekhez adva megpuhítjuk. A friss zöldségnek kb. 8 perc, a fagyasztottnak 3-4 perc is elég. Ha kész, lesz?rjük, majd levét újra fölforraljuk. A zselatint kevergetve beleszórjuk. Kis lángon 4-5 percig f?zzük, majd ritka szövés? ruhán (tüllzacskón) átsz?rjük. Amikor langyos, ?zgerincformába töltjük, jeges vízbe állítjuk. 2 perc elteltével az ízes aszpikot kiöntjük bel?le. Ha ügyesen dolgoztunk, a forma aljára és oldalára is egy vékony réteg aszpik kocsonyásodott. 4. A f?tt tojásfehérjét meg a petrezselymet apróra vágjuk, az aszpikos forma aljára és oldalára szórjuk. A puha húst szeletekre vágjuk és a répával meg a brokkolival rétegezzük. A maradék aszpikot ? amit, ha megkocsonyásodott, fölolvasztunk ? ráöntjük, végül megdermesztjük. 5. A köretként is szolgáló díszítés elkészítésekor a konzervananászt lecsöpögtetjük, ahogyan a szobah?mérsékleten fölengedett ribiszkét is. Az ananászra ribiszkeszemeket és narancscikkeket fektetünk, mentalevéllel díszítjük. A zöld cukkinit ujjnyi vastag szeletekre vágjuk (még szebb, ha felületüket cikcakk alakban bevagdossuk), a vajon 3-4 perc alatt megsütjük, lecsöpögtetjük, majd paradicsomszeletekkel díszítjük. 6. A sárga cukkinib?l csinos kis szeleteket vágunk, és egy-egy karika zöldpaprikával díszítve tálra tesszük. A tálalás el?tt az ?zgerincformát fél percre meleg vízbe állítjuk, majd tartalmát deszkára borítjuk, és forró vízbe mártott késsel kisujjnyi vastagra fölszeleteljük, szépen tálra fek-tetjük, a valamivel vékonyabban fölszeletelt galantinnal együtt. A gyümölcs- és a zöldségdíszítést körérakjuk.


Elkészítési id?: 2 óra + h?tés.
Egy adag: 452 kcal / 1890 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Egri királylányka ?98).
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség
MagyarEnglish
Webmester  | Felhasználási feltételek  | Oldaltérkép  | CPS Portal Engine  | Impresszum  | Személyes adatok védelme

©2019 4WAY