Képregények
 Megjelenítés módja:
 
Előző 1 1274 1 2 ... 1500 1633  Utolsó


Sáfrányos koszorú

Hozzávalók

(12 személyre)
4-5 g valódi sáfrány
3 dl (25-30 dkg) cukor
7,5 dkg friss éleszt?
5 dl tej
fél kiskanál só
kb. 1 kg kenyérliszt (finomliszt is lehet)
15 szem mandula
25 dkg margarin
1 tojás
néhány csepp mandulaaroma
maréknyi mazsola (ez el is maradhat)
a lekenéshez: 1 tojás
a tetejére:
néhány szem mandula
2 ev?kanálnyi nagy szem? kristálycukor

      A sáfrányt 2 ev?kanálnyi cukorral elkeverjük, így egyenletesen oszlik majd el a tésztában. Az éleszt?t 2 deci langyos tejben kb. 10 perc alatt felfuttatjuk, majd a többi tejjel, a sáfránnyal, a sóval meg kb. 70 deka liszttel 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezalatt a mandula vékony barna hártyáját lefejtjük, a szemeket meg?röljük. Ennél a kis mennyiségnél a kávédaráló is tökéletes. A margarint el?ször magában, majd a maradék cukorral keverjük habosra, azután a tojást és a mandulát is beledolgozzuk. A megkelt tésztával és a maradék liszttel 5-6 percig dagasztjuk, közben a mandulaaromát is belecsöpögtetjük, a mazsolát is belekeverjük. Akkor jó, ha a tészta az edény falától elválik és közepesen kemény állagú. Letakarva, langyos helyen újabb 20 percig kelesztjük. A tésztából bármilyen formájú, alakzatú süteményt süthetünk. Még olyan különleges koszorút is, amilyen a képen látható. Ehhez a tészta egynegyedét 5-6 centi vastag rúddá sodorjuk, 12-15 részre vágjuk. Ezeket egyenként zsemle formájúra hengergetjük és süt?papírral bélelt tepsi közepére rakjuk úgy, hogy kört alkossanak. Most a maradék tészta kevesebb mint felét tesszük a gyúrótáblára. Három részre osztjuk, egyenként vékony, hosszú rúddá sodorjuk, majd hármas copffonással kalácsot formálunk bel?le, amit a zsemle formájú cipócskák köré tekerünk úgy, hogy a két vége pontosan összeérjen. A maradék tésztát rúddá sodorjuk és az el?z?ek köré tekerjük. A szélét körben, lisztbe mártott késsel 4-5 centinként bevagdossuk, hogy sütés közben kakastaréjszer?en kinyíljon. Langyos helyen 30-40 percig pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük. Durvára tört mandulával meg nagy szem? cukorral megszórjuk, végül el?melegített süt?ben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses süt?ben 180 °C) kb. 35 percig sütjük. Elkészültét a beleszúrt t?vel ellen?rizhetjük. Rácsra téve, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kih?lni.


Elkészítési id?: 3 óra.
Egy adag: 665 kcal / 2780 kJ.
Italajánlat: tokaji aszú.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség
MagyarEnglish
Webmester  | Felhasználási feltételek  | Oldaltérkép  | CPS Portal Engine  | Impresszum  | Személyes adatok védelme

©2019 4WAY