Dalszövegek
 Megjelenítés módja:
 
Előző 1 540 1 2 ... 750 1000 1250 1500 1633  Utolsó


Töltött káposzta székelyesen

Hozzávalók

(8 személyre)
2 bögre hántolt árpa (gersli) vagy rizs
2 kg darált sertéslapocka (esetleg dagadó)
20-30 dkg darált marhahús
2,5 kg savanyú káposzta
2 nagy fej hagyma
20 dkg füstölt szalonna (b?rkéje is)
1 ev?kanál szárított csomborlevél
só, ?rölt bors
1 nagy fej savanyúkáposzta
2 nagy disznóköröm (kérjük meg a hentest, hogy 4 darabba csapja szét)
csontos, b?rös kocsonyahús
1 csomó kaporszár
6 gerezd fokhagyma
2 cs? zöldpaprika
1-1 kisebb nyers és füstölt csülök
egész bors
fél tubus csemege Piros Arany

      A hántolt árpát tízszer átmosva, fél órára beáztatjuk. A kétféle darált húst összedolgozzuk. A szalonnát felkockázzuk, és serpeny?ben kiolvasztjuk. A pörcöt nem szedjük ki bel?le. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a szalonna zsírján megfonnyasztjuk. A húst és az árpát rádobjuk. Maréknyi káposztát belevágunk, a morzsolt csomborlevéllel megszórjuk sózzuk, borsozzuk. A savanyú káposztafejet, ha szükséges, folyóvíz alatt kissé leöblítjük, és leveleire bontjuk. A kisebb levelek erét kivágjuk: ezekbe kerül a töltelék, a nagyokkal a fazekat béleljük és fedjük. A húsos-árpás masszát kis adagokban a kis levelekbe töltjük, két szélét behajtjuk, és szorosan felcsavarjuk. A lerakás rendje a következ?: a fazék aljára kuktarácsot tehetünk, nehogy a hosszú f?zés alatt az étel oda égjen. Erre jön nagy káposztalevelek fele, majd a disznóköröm, és a nagyobb darabokra vágott vegyes csontos, b?rös, kocsonyahús. Vágott káposztával vastagon beterítjük, arra fél-fél csomó összekötözött csombort, kaporszárat, vágott fokhagymát, egész borsot, és édes csöves paprikát rakunk. Erre az alapra a töltelékeket szorosan egymás mellé beleállítjuk. (Nem fektetjük!) A tetejükre megint vágott káposzta kerül, erre a a nagyobbacskára darabolt nyers és füstölt csülökhús vegyesen. Ha maradt töltelék, ami az el?z? sorban nem fért el, a csülökdarabok közé állítgatjuk. Ismét vágott káposzta, csombor, kapor, egész bors, fokhagyma jön. Annyi vízzel öntjük föl, amennyi ellepi. A fazék oldalára belülr?l paprikakrémet nyomunk, a maradék nagy káposztalevelekkel betakarjuk, a széleken begy?rjük. El?bb egy kisebb fed?t rakunk rá, ami a fazékba beleesik, egy nagy fed?t pedig a tetejére illesztünk. Este rakjuk fel f?ni. Forrás után egész kis lángon másnap délig, kora délutánig fövöget. Néha a tetejér?l a zsírt leszedjük.


Elkészítési id?: 1 óra + f?zés.
Egy adag: 786 kcal / 3285 kJ.
Italajánlat: száraz siller.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség
MagyarEnglish
Webmester  | Felhasználási feltételek  | Oldaltérkép  | CPS Portal Engine  | Impresszum  | Személyes adatok védelme

©2019 4WAY