Fényképek
 Megjelenítés módja:
 
Előző 1 668 1 2 ... 750 1000 1250 1500 1633  Utolsó


Pontykocsonya

Hozzávalók

1 ponty (kb. 1,5 kg)
2 kiskanál só
1-1 mokkáskanál pirospaprika és darált cseresznyepaprika
1-1 nagyobb vöröshagyma, sárgarépa és petrezselyemgyökér
1 zöldpaprika
1 paradicsom
fél csokor zellerzöld
3 gerezd fokhagyma
4 dkg zselatinpor
2 tojásfehérje
a díszítéshez:
paprika
paradicsom
petrezselyem

      A pontyot megtisztítjuk, kizsigereljük és kifilézzük. A halhúst - miután a b?rét is lefejtettük - kétujjnyi csíkokra vágjuk, fele sóval, a pirospaprikával és a cseresznyepaprikával bedörzsöljük, majd így bepácolva lefedjük, és h?t?szekrénybe tesszük. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát fölszeleteljük, a zöldséget, a paprikát meg a paradicsomot negyedekbe vágjuk, és lábasba szórjuk. A halcsontokat és a fejet a zellerzölddel együtt rárakjuk, majd annyi (kb. 1,2 liter) vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. A fölaprított fokhagymával és a maradék sóval ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és 25-30 percig f?zzük. Ez lesz a halalaplé. Közben a zselatinport 1,5 deci vízbe áztatjuk. A halalaplevet lesz?rjük, a pácolt halat beletesszük, 6-8 percig f?zzük. A puha pontyot sz?r?kanállal óvatosan kiemeljük, levét lesz?rjük, fölforraljuk és megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, er?s paprikával tüzesítjük. A zselatint belekeverjük, és gyöngyöz? forralással 5 percig f?zzük. Eleinte meg-megkeverjük, mert könnyen leég. A tojásfehérjét félig fölverjük, majd 1 deci vízzel tovább verjük. Egy kevés forró levet belemerünk, majd az egészet a hallébe öntjük. Nagyon kis lángon még 5 percig f?zzük, ezalatt letisztul. 10 percig pihentetjük, hogy kissé ülepedjen, utána tetejér?l a habot óvatosan - ne törjük! - leszedjük, majd a zselatinos hallevet tiszta konyharuhán átsz?rjük. A puha halat tányérokra rakjuk, paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel, esetleg a f?tt sárgarépával díszítjük. A hallevest ráöntjük, kocsonyásodni hagyjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a puha halat - miután a nagyobb szálkákat kiemeltük bel?le - a megf?tt, hasábokra vágott répával ?zgerincformába rétegezzük, és a zselatinos hallevet ráöntjük. Kocsonyásodni hagyjuk, végül a formából deszkára borítjuk, és forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeleteljük.


Elkészítési id?: 1 óra 40 perc + dermesztés.
Egy adag: 227 kcal / 949 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség
MagyarEnglish
Webmester  | Felhasználási feltételek  | Oldaltérkép  | CPS Portal Engine  | Impresszum  | Személyes adatok védelme

©2019 4WAY