Képregények
 Megjelenítés módja:
 
Előző 1 1090 1 2 ... 1250 1500 1633  Utolsó


Gyömbéres-citromos figurák

Hozzávalók

(40 darabhoz)
a gyömbéreshez:
5,5 dl (kb. 35 dkg) finomliszt
1 csapott kiskanál ?rölt gyömbér
1 csapott kiskanál szódabikarbóna
fél kiskanál ?rölt fahéj
fél kiskanál ?rölt szegf?szeg
0,5 dl olvasztott margarin
1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor
1 dl méz
1 tojás
a citromoshoz:
4 dl (kb. 25 dkg) finomliszt
1 púpozott kiskanál süt?por
fél mokkáskanál só
1,5 dl olvasztott vaj
1-1 púpozott kiskanál reszelt citrom- és narancshéj (lehet mandarin is)
1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor
0,5 dl (kb. 7 dkg) porcukor
1 tojás
a nyújtáshoz:
liszt
a tepsi kikenéséhez:
2-3 dkg vaj
a mázhoz:
1 tojásfehérje
10 dkg finom porcukor
2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményít?
ételszínezék
a díszítéshez:
tej, színes cukorkák,
kókuszreszelék
pirított, szeletelt mandula
csokoládé, mazsola stb.

      A gyömbéres változathoz a lisztet, a gyömbért, a szódabikarbónát, a fahéjat meg a szegf?szeget összekeverjük. Az olvasztott margarint kézi habver?vel habosra verjük, a cukrot hozzáadjuk, és addig keverjük, míg utóbbi elolvad benne. El?ször a mézzel meg a tojással, majd a f?szeres liszttel dolgozzuk össze. 3 részre osztjuk, egyenként cipóvá formáljuk, és fóliába csomagolva legkevesebb 4 órára beh?tjük, de akár 2 napig is tárolhatjuk, miel?tt hozzálátnánk. A citromos tésztát ugyanígy készítjük el. Sütéskor egy tésztacipót lisztezett nyújtólapon kb. 4 milliméter vastagságúra ellapítunk. Különféle, lisztbe mártott kiszúrókkal csinos kis formákat készítünk bel?le, és kivajazott tepsire (süt?lapra) rakosgatjuk. El?melegített süt?ben közepesnél kisebb lánggal (150-160 °C) kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. 1-2 percnyi pihentetés után lapátkanállal tálcára átszedjük, így hagyjuk kih?lni. A többi tésztával hasonlóan járunk el. A tojásfehérjét a rizsliszttel és a porcukorral elkeverjük úgy, hogy s?r? tejfölhöz hasonló állagú legyen. Ennek 2/3-át félretesszük, a többit pedig, a festéket cseppenként hozzáadva, megszínezzük. A fehér mázból 5-6 ev?kanálnyit kiveszünk, pár csepp tejjel lágyítjuk, majd ecsettel néhány sült kekszre kenjük, és dermedni hagyjuk. A többi mázat kis lyukú, simacsöves habzsákba töltjük. Akinek nincs ilyen, a masszát töltse nejlonzacskóba, és a csücskét vágja le: kész is a házi habzsák. A mázat ízlés szerint a kekszekre nyomjuk-pöttyözzük. Ha valaki nem akar bajlódni a habzsákkal, a mázat a süteményekre kiskanállal is rácsurgathatja. A tésztát szeletelt mandulával, színes cukorkákkal stb. is díszíthetjük, de el?tte vékonyan kenjük meg mázzal, hogy ezek ráragadjanak. 2-3 órán át száradni hagyjuk. Fémdobozokban 2 hétig is eláll.


Elkészítési id?: 2 óra + a tészta pihentetése.

Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség
MagyarEnglish
Webmester  | Felhasználási feltételek  | Oldaltérkép  | CPS Portal Engine  | Impresszum  | Személyes adatok védelme

©2019 4WAY