Fényképek
 Megjelenítés módja:
 
Előző 1 1279 1 2 ... 1500 1633  Utolsó


Sajtos zöldborsótorta

Hozzávalók

(8 szelethez)
a tésztához:
30 dkg finomliszt, só
15 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
a töltelékhez:
40 dkg kifejtett zöldborsó

késhegynyi szódabikarbóna
1 ev?kanál cukor
50 dkg tejszínes (ún. Sport) sajt
2 ev?kanál tejföl
2-3 ev?kanál búzadara
1 mokkáskanál ?rölt bors
csipetnyi reszelt szerecsendió
3 tojás
20 dkg eidami sajt
a forma kikenéséhez:
vaj
a tetejére:
1 tojás

      El?ször a tésztát készítjük el. A lisztet kissé megsózzuk, és a vajjal vagy a margarinnal összemorzsoljuk. A tojást beleütjük, és annyi - sz?k fél deci - hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas, az edény falától elváló tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva, hideg helyen 1 órán át pihentetjük. Közben a zöldborsót enyhén sós, szódabikarbónás, cukorral ízesített vízben 3-4 percig f?zzük, majd lesz?rjük. A tejszínes sajtot lecsöpögtetjük és áttörjük. A tejfölt meg a búzadarát belekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval f?szerezzük. A tojásokat is beleütjük, majd a zöldborsót hozzáadjuk, és 5 deka eidami sajtot belereszelünk. A tészta kétharmad részét lisztes gyúródeszkán 22-24 centi átmér?j? lappá nyújtjuk, és egy 18-20 centi átmér?j?, kivajazott tortaforma alját és oldalát kibéleljük vele. Az alját villával megszurkáljuk. A maradék eidami sajtot vékonyan felszeleteljük, a felét a kibélelt formába terítjük, a zöldborsós tölteléket belesimítjuk, és a maradék sajttal befedjük. A visszamaradt tésztából kerek lapot nyújtunk és a töltelékre fektetjük, majd körbevágjuk. A lees? tésztából a torta tetejére díszítést (levelet, karikákat stb.) készítünk. Az oldal- és a fed?lap találkozásánál a tésztát vízbe mártott ecsettel körbekenjük, majd ujjunkkal összenyomkodjuk, nehogy szétnyíljon. A tetejére középen kb. 2 centi átmér?j? nyílást vágunk, és alufóliából tekert tölcsért nyomunk bele, hogy a g?z elillanhasson. A tortát simára kevert tojással megkenjük, villával egy-két helyen megszurkáljuk, és el?melegített süt?ben, a közepesnél er?sebb lánggal (200 °C; légkeveréses süt?ben 180 °C) 50-60 perc alatt megsütjük. Ezután a formából óvatosan kiborítjuk, talpára állítjuk, és 30-40 percet pihentetjük, csak utána vágjuk fel. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. El?fordul, hogy a tejszínes sajt sütés közben levet enged, ez leginkább a tészta tetején látható, de nem hiba! Papírtörülköz?vel könny?szerrel fölitathatjuk.


Elkészítési id?: 2 óra 40 perc.
Egy adag: 618 kcal / 2709 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség
MagyarEnglish
Webmester  | Felhasználási feltételek  | Oldaltérkép  | CPS Portal Engine  | Impresszum  | Személyes adatok védelme

©2019 4WAY