3 sárgarépa 3 petrezselyemgyökér 1 hosszúkás póréhagyma 1 kg sertéscomb egyben (inkább hosszúkás, mint dundi darab) 1 ev?kanál só 4-5 ev?kanál olaj 1 ev?kanál finomliszt 4,5 dl víz, 1-1 mokkáskanál paradicsompüré és csíp?s paprikakrém 1 húsleveskocka a felfújthoz: 60 dkg paraj, só 1 csapott kiskanál szódabikarbóna 4 tojás, 0,5 dl tejszín 1 mokkáskanál ?rölt fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió a forma kikenéséhez: 2-3 dkg vaj 2-3 ev?kanál zsemlemorzsa
A zöldségeket megtisztítjuk, leöblítjük. Ugyancsak megmossuk a zöldséghámozót (ha ezzel dolgoztunk), hogy a kétféle répát kisujjnyi vastagságúra faraghassuk vele. A pórét hasonlóan vékonyra meghámozzuk. A lees? zöldségforgácsot eltesszük a mártáshoz. A húst megmossuk, leszárogatjuk, és rostjaival párhuzamosan, hosszában végig felszúrjuk, mégpedig annyi helyen, amennyi zöldséget faragtunk. Következ? tennivalónk, hogy a zöldségrudacskákat a nyílásokba toljuk. Az így el?készített pecsenyét besózzuk, kiolajozott tepsibe tesszük. A tetejét is meglocsoljuk olajjal. El?melegített süt?ben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses süt?ben 170 °C) kb. 1 óra 10 percig sütjük úgy, hogy az els? fél órában alufóliával lefedjük. Közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk, a pecsenyét párszor megforgatjuk. Fontos, hogy a sült elkészültét beleszúrt t?vel ellen?rizzük, mert ha túl vastag, akkor belül nyers maradhat. Ha kész, zsírját lábasba töltjük, és a zöldségforgácsot pár percig pirítjuk benne. A lisztet rászórjuk, kissé megpirítjuk, majd a vizet ráöntjük. A paradicsompürével meg a paprikakrémmel ízesítjük, a leveskockát belemorzsoljuk. Néha megkeverve 6-7 percig f?zzük, majd átsz?rjük. Akkor jó, ha híg mártáshoz hasonló. A pecsenyét rostjaira (és a zöldségekre) mer?legesen felszeleteljük, és pecsenyelevével körülöntve tálaljuk. Parajfelfújt és burgonyapüré illik hozzá köretnek. El?bbihez a parajt többször váltott hideg vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, szárát lecsipkedjük. Ezután a leveleket enyhén sós, szódabikarbónás, forrásban lév? vízbe dobjuk, és attól számítva, hogy újra forrni kezd, 2-3 percig f?zzük. Le-sz?rjük, kinyomkodjuk, majd a turmixgépbe töltjük a tojásokkal és a tejszínnel együtt. 1 csapott kiska-nál sóval, a borssal és a szerecsendióval pürésítjük. Egy közepes t?zálló tálat vagy pudingformát kivajazunk, morzsával behintjük, és a parajos masszát beleöntjük. Lábasba állítjuk, melyben annyi víz forrdogál, amennyi a forma feléig ér. Az edényt kis rést hagyva letakarjuk, a felfújtat kis lángon kb. 45 percig így g?zöljük. Amint kész, vágódeszkára borítjuk, és felszeleteljük.
Elkészítési id?: 2 óra.
Egy adag: 543 kcal / 2270 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor (Szekszárdi kékfrankos `99).
Forrás: www.eszemiszom.hu