(16 szelethez) az omlós tésztához: 5 dkg cukor, 10 dkg vaj 15 dkg finomliszt 1 tojássárgája fél citrom reszelt héja a piskótához: 2 tojás 2 csapott ev?kanál cukor 2 ev?kanál finomliszt 1 kiskanál kakaópor a töltelékhez: 6-8 dkg mazsola 30 dkg tehéntúró fél citrom reszelt héja 2-3 ev?kanál porcukor 1 csomag vaníliás cukor 1 púpozott ev?kanál zselatinpor 4 dl tejszín a megkenéséhez: 1 púpozott ev?kanál sárgabaracklekvár a díszítéshez: 1 kiskanál zselatinpor 2 dl tejszín néhány citromkarika 5-5 dkg pörkölt mogyoró és étcsokoládé
Az omlós tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, h?t?szekrényben fél órán át pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a piskótát: a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük, a tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát laza mozdulatokkal egymásba forgatjuk, közben a kakaós lisztet is beleszórjuk. Egy tepsit süt?papírral kibélelünk, egy 24 centi átmér?j? tortakarikát ráteszünk, és körberajzoljuk. A piskótamasszát a közepére halmozzuk, majd egyenletesen, a kör nagyságának megfelel?en szétkenjük. El?melegített süt?ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses süt?ben 165 °C) kb. 15 percig sütjük. A papírt még forrón lehúzzuk róla, majd a tésztát a tortakarikával kiszúrjuk, így leesik a túlfolyt rész. Az omlós tésztát ugyancsak kör alakúra lapítjuk, változatlan lánggal kb. 18 percig sütjük, még melegen kiszúrjuk. A töltelékhez a mazsolát annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk, levében h?lni hagyjuk, végül jól lecsöpögtetjük. A túrót szitán áttörjük, a citromhéjjal, a porcukorral meg a vaníliás cukorral ízesítjük, a mazsolát hozzáadjuk. A zselatint 1 deci hideg vízben néhány percig duzzasztjuk, utána kevergetve addig melegítjük, amíg föloldódik. Kissé h?lni hagyjuk, ezalatt a tejszínt kemény habbá verjük. Utóbbit a túrókrémbe keverjük, az olvasztott zselatint belecsorgatjuk. Az omlós tésztát a tortakarikába tesszük, baracklekvárral megkenjük. A túrókrém felét rásimítjuk, a piskótalapot ráfektetjük, majd a maradék túrókrémmel megkenjük. H?t?szekrényben 2-3 órán át dermesztjük, utána forró vízbe mártott késsel körbevágjuk, a formát a tortáról leemeljük. A díszítéshez a zselatint fél deci vízben föloldjuk, majd a kemény habbá vert tejszínbe csorgatjuk. A felét a torta oldalára és tetejére kenjük, a többit csillagcsöves habzsákba töltjük, és a tetejére nyomjuk. A karikákra szelt citromot kis cikkekre vágjuk, a tortát ezzel díszítjük. A mogyorót meg az étcsokoládét durvára vágjuk, és körben a torta oldalára tapasztjuk. 1 órára h?t?be tesszük, hogy a díszítés is megszilárduljon.
Elkészítési id?: 2 óra 40 perc + dermesztés.
Egy adag: 345 kcal / 1443 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu