fél fej vöröshagyma (4-5 dkg) 4 dkg vaj 25 dkg csiperke 1 csapott ev?kanál finomliszt 2 dl tejszín fél ev?kanál só vagy ételízesít? por fél mokkáskanál ?rölt bors 1 csokor petrezselyem a f?ételhez: fél fej vöröshagyma (4-5 dkg) 4 dkg vaj 25 dkg csiperke 2 csomag (egyenként 12,5 dkg-os gyors rizs) 4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os sertéskaraj só, ?rölt bors 2 ev?kanál olaj 4 vékony szelet sonka 4 vékony szelet óvári sajt 20-25 dkg fagyasztott zöldborsó 3 dkg vaj 6-8 dkg reszelt sajt
0. perc A süt?t közepesen melegre (180 °C; légkeveréses süt?t 165 °C) el?melegítjük. Egy kisebb fazékban annyi vizet teszünk fel forrni, amiben a rizst majd megf?zhetjük.
1. perc Pirított gombát készítünk, aminek a fele a leveshez, a másik fele a f?ételhez kell. Ehhez egy fej vöröshagymát megtisztítunk, finomra vágjuk és 8 deka vajon, közepes lángon 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. Ennyi id? pontosan elég arra, hogy a gombát megtisztítsuk és vékonyan fölszeleteljük. A hagymára dobjuk, nagy lángon, kevergetve 5 perc alatt megpirítjuk. Közben a víz fölforrt, a gyors rizst belerakjuk, megsózzuk, és az el?írás szerinti ideig f?zzük. Ez általában 15 perc.
12. perc A húst kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, kiolajozott tepsibe fektetjük. A pirított gomba felét egyenletesen ráhalmozzuk, egy kevés sóval és borssal meghintjük. Mindegyikre egy szelet sonkát, majd egy szelet sajtot borítunk. Az el?melegített süt?be toljuk és 20 percig sütjük, így pont akkorra készül el, amikorra a levest bekebeleztük.
16. perc A zöldborsót az olvasztott vajra dobjuk, kissé megsózzuk, lefödve, kis lángon 10 percig pároljuk.
18. perc A maradék pirított gombából megf?zzük a levest. Azaz a gombát megforrósítjuk, a liszttel meghintjük és 1 percig pirítjuk. Utána turmixgépbe töltjük, 2 deci vizet meg a tejszínt ráöntjük és simára turmixoljuk. Újra a t?zre tesszük, 4 deci vízzel hígítjuk, kevergetve fölforraljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel f?szerezzük. 2-3 percig forraljuk, hogy véletlenül se maradjon lisztíz?.
26. perc A puha rizst a tasakból kibontva a párolt zöldborsóhoz keverjük.
30. perc A leves tálalható. A hús még néhány percig ugyan sül, de mire sorra kerül, elkészül. A rizibizi is kész, tálaláskor csak egy kevés reszelt sajttal kell megszórni. A menü végére friss gyümölcsöt ? például mandarint vagy almát, esetleg bef?ttet ? ajánlunk.
Elkészítési id?: 30 perc.
Egy adag: 820 kcal / 3428 kJ.
Italajánlat: leveshez: száraz fehér-, f?ételhez:száraz vörösbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu