|
|
Skót narancsdzsem
Hozzávalók
1,5 kg narancs 2 citrom leve o 3 kg cukor
A megmosott egész narancsokat egy bef?z?lábasba rakjuk, a citromlével meglocsoljuk, és 2 liter vízzel leöntjük. (Ha nem lepné el a gyümölcsöt, tegyük át egy kisebb edénybe.) Felforraljuk, és kis lángon 2 órán át, illetve addig f?zzük, amíg a villa hegyét könnyen bele tudjuk szúrni.
Ezután a narancsok f?z?levét lesz?rjük, a gyümölcsöt félretesszük, a levet ismét felforraljuk. Ha a narancsok annyira kih?ltek, hogy megfoghatók, egyenként félbevágjuk, belsejüket a magokkal együtt kivájjuk, és a forró lébe visszatesszük. 6 percig forraljuk, majd szitán áttörjük. (A magok és a hártyák pektintartalmától lesz jó kocsonyás a dzsem.)
A kikapart narancshéjat éles késsel vékony csíkokra vágjuk. Az áttört gyümölcspép felét a cukor és a narancshéj felével együtt kis lángon kevergetve f?zni kezdjük. Miután a cukor felolvadt, még 15-20 percig f?zzük. Akkor jó, ha kistányérra csöppentve kocsonyásodni kezd.
Ekkor a t?zr?l lehúzzuk, és kb. 20 percet h?lni hagyjuk. Ezután fert?tlenített üvegekbe szedjük, lezárjuk, és végleges helyére tesszük. A megmaradt gyümölcspéppel, héjjal és cukorral ugyanígy járunk el. Azért f?zzük két részben, mert így könnyebb vele boldogulni.
Forrás: www.eszemiszom.hu
Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó | | Értékelés | Nehézség | Dátum
|
---|
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez |
Kategória | Hozzávaló | Mennyiség |
---|
|
|
|
|
|
|
|