Csöröge becsületes nevén forgácsfánk
Hozzávalók
(. 25 darabhoz)
40 dkg finomliszt
8 dkg vaj
2 csapott ev?kanál cukor
csipet só o 0,5 dl rum
1 dl tejföl o 5 tojás sárgája
a tészta nyújtásához:
liszt
a sütéshez:
olaj
a tetejére:
porcukor vagy vaníliás cukor
a tálaláshoz:
1 ev?kanál rum
30 dkg sárgabarackdzsem
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd az összes többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk, és tiszta konyharuhával letakarva h?vös helyen legalább 1 órán át pihentetjük.
Ezután a tésztát belisztezett deszkán kb. 2 milliméter vastagra nyújtjuk. Derelyevágóval vagy éles késsel kb. 10 centi hosszú, 4-5 centi széles csíkokra szabdaljuk, s ezek közepét hosszában bemetsszük. Ezen a résen a tészta egyik rövidebb darabját (végét) átbújtatjuk, azaz masniszer?en áthúzzuk.
Ha valamennyivel elkészültünk, magas falú serpeny?be vagy lábasba kb. 5 deci olajat töltünk, megforrósítjuk, és a tésztamasnikat oldalanként kb. 2-2 perc alatt aranysárgára sütjük.
Konyhai papírtörl?re szedve felesleges zsiradékát leitatjuk, porcukorral meghintjük. Frissen, baracklekvárral is kínálhatjuk, de "másnaposan" még finomabb.
Elkészítési id?: 40 perc + pihentetés.
Egy adag: 168 kcal / 703 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji édes szamorodni `99.
Forrás:
www.eszemiszom.hu
Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó | | Értékelés | Nehézség | Dátum
|
---|
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez |
Kategória | Hozzávaló | Mennyiség |
---|