Vaníliás-csokoládés éclair
Hozzávalók
(20 darabhoz)
a tésztához:
12 dkg vaj
14 dkg finomliszt, 4 tojás
a töltelékhez:
1 rúd vanília, 6 dl habtejszín
1 ev?kanál cukor
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
kis darab vaj
A süt?t jó forróra (200 °C; légkeveréses süt?ben 180 °C) el?melegítjük. 10 deka vajat 3 deci forrásban lév? vízben fölolvasztunk, majd a lisztet egyszerre beleszórjuk. Kis lángon, szüntelenül keverve 1-2 percig f?zzük, ezalatt annyira bes?r?södik, hogy szinte elválik az edény falától.
A t?zr?l félrehúzva 5 percig pihentetjük.
Ezután a tojásokat egyenként hozzáadva mindig jól kidolgozzuk, azaz csak akkor adjuk hozzá a következ? tojást, ha az el?z?vel a tésztát teljesen simára kevertük.
A masszát 2 centi átmér?j? sima cs?vel ellátott habzsákba töltjük, majd a maradék vajjal kikent süt?lapra kb. 8 centi hosszú kis tésztarudacskákat nyomunk bel?le. Kétujjnyi teret hagyjunk közöttük, hogy legyen helyük növekedni. Az el?melegített süt?ben 20-25 percig sütjük. Ezután éles kiskéssel a fánkokat lapjában félbevágjuk, és még 5 percre a süt?be visszatoljuk, hogy kell?en kiszáradjanak. Akkor jó, ha szép aranybarnák és ropogósak. Egyenként rácsra rakva h?lni hagyjuk. A töltelékhez a vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, belsejét kikaparjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a cukrot és a vanília húsát hozzáadjuk. A csokoládét darabokra tördeljük, majd vízg?zre téve fölolvasztjuk, a vajat beledobjuk. 6-8 percre félretesszük, hogy egy kicsit h?ljön, majd a tésztatet?kre csurgatjuk, és dermedni hagyjuk. A vaníliás habot a fánkokba töltjük, végül csokoládés tetejüket ráillesztjük. Legjobb frissen fogyasztva.
Elkészítési id?: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 1016 kcal / 243 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Badacsonyi olaszrizling `99.
Jótanács: - Az éclair helyes kiejtése magyarul ekler. - A tésztát többféleképpen is elronthatjuk: ha a fánkok nem n?nek meg, annak az lehet az oka, hogy a tojásokkal egyenként nem dolgoztuk ki jó alaposan vagy a süt? nem volt elég forró. Ha pedig a süt?b?l kivéve látványosan összeesnek, akkor egyszer?en nincsenek még készen, toljuk vissza a süt?be..
Forrás: www.eszemiszom.hu
Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó | | Értékelés | Nehézség | Dátum
|
---|
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez |
Kategória | Hozzávaló | Mennyiség |
---|