Valenciai paella
Hozzávalók (4-6 személy részére):
- egy kb. 1kg-os csirke
- 35 dkg rízs
- 10 dkg zöldborsó
- 4 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 cső pirosra szineződött zöldpaprika vagy paradicsompaprika
- 7 dl tyúkhúsleves (leveskockából is készülhet)
- 2 kávéskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál porított sáfrány
- csipetnyi kakukkfű
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem
- 1 kávéskanál só
- egy kevés törött bors
Nagyobb lábasban (lehetőleg vaslábas legyen) megmelegítjük az olajat.
A feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne.
Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikára szeletelt paprikát és a zúzott fokhagymát.
Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk a pirospaprikával, felöntjük a húslevessel, ízesítjük a babérlevéllel, a kakukkfűvel, a sóval és a borssal.
Lefödve, takaréklángon főzzük kb. 40 percig, azalatt a csirke húsa már majdnem megpuhul.
Ekkor kidobjuk belőle a babérleveleket, belekeverjük a rízst, a zöldborsót és a porított sáfrányt.
Nagy lángon főzzük 5 percig, majd lefödve, takaréklángon 10 percig anélkül, hogy megkevernénk.
A rízs ennyi idő alatt puhára fő, és a leve is elpárolog.
Közben azonban ellenőrizzük, mert az is előfordulhat, hogy a leve elfő, és akkor pótolni kell egy kevés húslevessel, vagy meleg vízzel.
Tálalás előtt 5 percig pihentetjük.
A lábasban adjuk az asztalra, zöldpetrezselyemmel behintve.
Valenciában kagylót, homárt, különböző nagyságú rákokat, halakat, olajbogyót is tesznek a tetejére.
Ízlés szerint tehetünk bele 2-3 cm-es darabokra vágott, bőrétől megtisztított halat, a rizzsel egy időben.
Forrás:
R. Szepessy Ilona - Spanyol konyha
Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó | | Értékelés | Nehézség | Dátum
|
---|
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez |
Kategória | Hozzávaló | Mennyiség |
---|